De Stichting Ommer Molens

 

Zaterdag 3 augustus Ommer Molendag 2019 en Museum-Doedag

Molens en museum in de kijker met tal van activiteiten

Zaterdag 3 augustus: Ommer Molendag en Museum-Doedag


OMMEN – Vijf draaiende molens en een museum waar van alles te doen is. Dat is zaterdag 3 augustus tussen 10 en 16 uur in het kort het programma voor de Ommer Molendag. Bezoekers zijn deze dag van harte welkom in en rond de molens in Ommen om te genieten van leuke activiteiten die deze dag op touw zijn gezet. De deelnemende molens zijn De Lelie, de Konijnenbelt, de Vilsterse molen, de Besthmenermolen en molen Den Oordt. In de laatste molen is ook het streekmuseum gevestigd. De officiële opening van de Ommer Molendag wordt deze dag om 9.45 uur verricht door burgemeester Hans Vroomen bij de Konijnenbeltsmolen.

Van alles te doen

Bij alle molens is wat te doen. Bij de Besthmenermolen is bijvoorbeeld een antieke dorsmachine aan het werk en er wordt ovenvers brood gebakken. Bij molen Den Oordt is een Museum-Doedag met allerlei activiteiten in en rond het museum. Bij de Konijnenbeltmolen is draaiorgelmuziek en de expositie van “Kunst onder de Wieken” te bezichtigen. Molen De Lelie bakt pannenkoeken en de Vilstersemolen heeft deze dag de deuren geopend met gratis koffie met koek en limonade voor de kinderen. Tussen de molens is een mooie fietsroute uitgezet die voert vanaf de Ommer molens door het Vechtdal naar de Vilsterse molen en terug. Wandelen kan ook want er is een schitterende wandelroute van de molens in de kom van Ommen naar de Besthmenermolen.

Cultureel erfgoed

De Stichting Ommer Molens heeft als organisator van de jaarlijkse Molendag samen met het Ommer Streekmuseum de handen in een geslagen om er een fantastische molen-promotiedag van te maken. Een activiteit die elke eerste zaterdag van augustus wordt gehouden, dit jaar voor de zevende keer op rij met al doel een breed publiek kennis te laten maken met het cultureel erfgoed. Alle vijf molens hebben hun eigen verhaal en bijzonderheden. De molenaars willen er graag over vertellen. Met maar liefst 5 windmolens mag Ommen met recht een Molenstad genoemd worden. Vier van deze molens zijn eigendom van de gemeente. De vijf molens op volgorde van leeftijd: de Konijnenbeltsmolen uit 1806 en staande aan de Zwolseweg 5 in Ommen. Hendrik Konijnenbelt liet deze molen herbouwen, nadat deze eerst in de Zaanstreek dienst had gedaan. De korenmolen aan Den Oordt 7 in Ommen uit 1824 en gebouwd door timmerman Roelof Makkinga. Tot in de dertiger jaren van de vorige eeuw heeft deze molen als houtzaagmolen dienst gedaan. Molen De Lelie aan het Molenpad 7 in Ommen is een korenmolen en in 1846 gebouwd door Jan Mansier. De Besthmenermolen aan de Hammerweg 59a dateert uit 1862 en de Vilsterse molen, eigendom van Landgoed Vilsteren, aan de Vilsterseweg 20 in Vilsteren is gebouwd in 1858.

Voor alle molens geldt dat er molengidsen en molenaars actief zijn en dat kunnen er altijd meer worden. De Ommer Molendag op 3 augustus is dan ook bij uitstek geschikt om een kijkje achter de schermen te nemen en wie weet om zich als vrijwilliger op te geven.


Zie hier voor de officiële opening door burgemeester Hans Vroomen en foto’s van de dag.

De Besthmenermolen, één van de molens die opengesteld is op de Ommer Molendag