Streekmuseum Ommen op zoek naar molens

OMMEN – Voor haar tijdelijke expositie “Molens een kunst op zich” is het Streekmuseum Ommen op zoek naar molens. Het gaat om molens in de gemeente Ommen die zijn vastgelegd op doek.  De kunstwerken worden enkele weken in het museum tentoongesteld vanaf zaterdag 4 augustus als de Ommer Molendag wordt gehouden. Voor wie ooit eens een Ommer molen heeft getekend, geschilderd of geborduurd een mooie gelegenheid om ze dan voor een groot publiek te laten zien.

Wie een dergelijk kunstwerk heeft wordt verzocht contact op te nemen met het Streekmuseum of op maandag 30 juli vanaf 9 uur langs te komen. Dan is er gelegenheid om het kunstwerk voor deze tijdelijke expositie in te leveren. Museummedewerkers zijn aanwezig om ze in ontvangst te nemen en eventuele bijzonderheden te noteren. Het museum zelf bezit zo’n 30 kunstwerken met molens uit Ommen. Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met het Streekmuseum aan Den Oordt 7 in Ommen. Bij voorkeur per e-mail: info@museum-ommen.nl.

Dit jaar organiseert de Stichting Ommer Molens de zesde Ommer Molendag. Iedereen is dan tussen 10 en 16 uur van harte welkom op de vier Ommer molens en die in Vilsteren. De molens draaien en behalve dat er kunst is te zien zijn er bij de molens leuke activiteiten. Ook zijn fiets- en wandelroutes uitgezet die vanaf elke molen start. In de Konijnenbeltsmolen is de welbekende tentoonstelling: “Kunst onder de Wieken” te bewonderen.


Unieke expositie in Streekmuseum Ommen

OMMEN – Een unieke expositie van Ommer molens op doek is vanaf zaterdag 4 augustus 2018 te zien in het Streekmuseum Ommen. Wethouder Ko Scheele zal deze speciale expositie “Molens een kunst op zich” om 10 uur officieel openen. De opening is tevens de start van de Ommer Molendag. Het grootste deel van de collectie schilderijen, tekeningen en etsen is in het bezit van het museum. Echter, door ruimtegebrek zijn ze niet eerder op zo’n grote schaal geëxposeerd. Ter gelegenheid van de Ommer Molendag wordt daar nu een uitzondering voor gemaakt. De “kunstwerken” zijn tot eind september in het museum te bewonderen. De op doek of papier vastgelegde kunstwerken laten molens in Ommen zien van vroeger en nu. Zo is de Besthmenermolen is de tachtiger jaren ooit eens getekend door de Ommer kunstenaar Eric Schutte. De beltmolen aan de Hammerweg kent weinig veranderingen sindsdien. Molen Den Oordt is zowel vastgelegd in de oorspronkelijke functie van houtzaagmolen, maar ook als korenmolen.

In verband met de Ommer Molendag is het Streekmuseum zaterdag 4 augustus gratis toegankelijk. Ook bij de Besthmenermolen, molen De Lelie, de Konijnenbeltsmolen en de Vilsterse molen zijn 4 augustus tussen 10 en 16 uur leuke activiteiten.

Openingstijden van het Streekmuseum aan Den Oordt 7 in Ommen: dinsdag tot en met vrijdag van 10 tot 17 uur; zaterdag van 13 tot 17 uur.

Schilderij van de Konijnenbeltsmolen aan de Zwolseweg in het bezit van het Streekmuseum

Schilderij van de molen aan Den Oord in het bezit van het Streekmuseum

De Besthmenermolen aan de Hammerweg in Ommen,

tekening: Eric Schutte