1 augustus 2015, Ommer Molendag

Ommer Molendag 2015 op zaterdag 1 augustus


Programma voor de Ommer Molendag 2015.


Dit jaar viert de ‘Stichting Ommer Molens’ dat het zich 20 jaar inzet voor het beheer en onderhoud van de Ommer molens, dit zijn: de Konijnenbelt, Den Oord en de Besthmenermolen. De Ommer molendag wordt altijd gezamenlijk gehouden door alle vijf molens in de gemeente Ommen.


Om 10.00 uur zullen de Ommer molendagen bij alle molens beginnen. Bij molen Den Oord staat voor de kinderen een springkussen en hier worden ook de beroemde knapperige "knieperties" gebakken. Er is een informatiestand van De Ommerschans, terwijl het Streekmuseum vandaag gratis te bezoeken is. Bij het geluid van accordeonmuziek kun je de molen bezoeken. De molenaar zal je uitleggen waarom Den Oord zo'n unieke molen in Nederland is.

In Vilsteren (de hoogste molen) maar ook bij alle ander molens kan men starten voor de molenfietstocht door de prachtige natuur van Ommen. Langs de andere vier molens is ook nog een mooie wandeltocht te maken.

De molen Konijnenbelt kan gelukkig weer draaien na de pas afgesloten grote reparatie. Genieten kan zeker in deze molen, van de kunsttentoonstelling, maar ook van het schitterende uitzicht over Ommen vanaf de molenstelling.  

Wegens ziekte kan onze enthousiaste beroepsmolenaar zelf niet aanwezig zijn op de Lelie, er is zeker wel een molengids aanwezig.

Bij de Besthmenermolen is om 10.30 uur de officiële opening van de Ommer molendag door de burgemeester van Ommen. Dat doet hij door de opening van een tentoonstelling met foto's uit de wedstrijd: "wie maakt de mooiste foto van een Ommer molen?" De winnaars zullen hierbij aanwezig zijn. Het Flater pretorkest zorgt voor de muzikale omlijsting samen met het draaiorgel.

Ook hier is er een springkussen, door ervaren bakkers wordt er heerlijk geurend brood gebakken. Naast de kleine markt met oude ambachten staat een werkende antieke dorsmachine die laat zien hoe het dorsen vroeger ging. Ook hier is de molen te bezichtigen en bij voldoende wind zullen we ook gaan malen.


16.00 uur sluiting


Zie hier ook voor foto’s van (de voorbereidingen van) de molendag


De jubilerende Stichting Ommer Molens heeft als doel de molens in goede staat te houden en zoveel mogelijk draagvlak te creëren. Door goed onderhoud en tijdige restauratie staan alle vijf molens er tiptop bij. De vijf Ommer molens op volgorde van leeftijd. De oudste Ommer molen is de Konijnenbeltmolen uit 1806 aan de Zwolseweg. Hendrik Konijnenbelt liet de molen herbouwen, nadat deze eerst in de Zaanstreek dienst had gedaan. De korenmolen aan Den Oord in Ommen dateert uit 1824 en is gebouwd door timmerman Roelof Makkinga. Heel lang heeft deze molen als houtzaagmolen dienst gedaan. Molen De Lelie aan het Molenpad is een korenmolen en in 1846 gebouwd door Jan Mansier. Op De Lelie is molenaar Anton Wolters ambachtelijk molenaar. De Besthmenermolen aan de Hammerweg is een vervangend exemplaar uit 1862 van de molen die een jaar eerder door bliksem is uitgebrand. De Vilstersemolen, eigendom van Landgoed Vilsteren aan de Vilsterseweg is gebouwd in 1858 en viel in 1901 ook ten prooi aan de vlammen. Met onderdelen van molens uit de buurt is de molen op het nog bestaande muurwerk herbouwd. Voor alle molens geldt dat er molengidsen en molenaars actief zijn en dat kunnen er altijd meer worden. De Ommer Molendag op 1 augustus is dan ook bij uitstek geschikt om een kijkje achter de schermen te nemen en wie weet om zich als vrijwilliger op te geven. Het Streekmuseum in molen Den Oord is deze dag eveneens gratis toegankelijk en ook daar worden activiteiten gehouden met onder andere een springkussen voor de jeugd.