De Konijnenbelt

 

De Konijnenbelt in Ommen draait weer als vanouds

Na restauratie officieel in gebruik gesteld, 10 oktober 2015

OMMEN – Een molen die weer draait, drie vrijwillige molenaars in opleiding en bovendien de viering van het 20 jaar bestaan van de stichting Ommer Molens. Het kon niet mooier op die zonnige zaterdagmiddag 10 oktober 2015 in Ommen. Voor het bestuur van de Stichting Ommer Molens aanleiding om er een feestelijke dag van te maken. Op de Konijnenbeltsmolen aan de Zwolseweg was dan ook uitgenodigd de Ommer wethouder Ko Scheele, die in zijn portefeuille onder andere monumenten heeft. Ook drie molenaars in spé waren van de partij evenals de Ommer molenaars zelf om dit heugelijk feit mee te vieren. Allereerst ging het om de officiële ingebruiksstelling van de beeldbepalende molen 'De Konijnenbelt' langs de Vecht. Wethouder Scheele mocht als officiële openingshandeling de vang van de molen lichten. Daarmee krijgen de wieken de vrije loop in de wind. Vooraf had de wethouder complimenten voor de feestvierende Ommer Molenstichting, om de drie molens: Den Oord, Besthmenermolen en de Konijnenbeltsmolen op goede wijze draaiend te houden. De molens zijn voor Ommen belangrijk. Op de meeste ansichtkaarten die vanuit Ommen worden verstuurd, staat wel een foto van een Ommer molen afgedrukt, wist de wethouder.

Ongeval

Na een ongeval op 16 augustus 2014 heeft de molen bijna een jaar stil gestaan. De molen raakte vleugellam omdat één van de vier wieken door een valse wind op de rieten kap van de molen kapot sloeg. Een opmerkelijk incident vooral omdat de molen enkele maanden daarvoor nog onder handen was genomen voor een restauratie, waarmee een bedrag gemoeid was van 85.000 euro. Opnieuw kreeg de gemeenteraad een financieel verzoek voorgelegd om 50.000 euro beschikbaar te stellen voor de volgende restauratiekosten. “We mogen ons gelukkig prijzen dat de gemeente hart heeft voor de Ommer molens”, aldus een trotse Johan Otten, voorzitter van de Stichting Ommer Molens, richting wethouder.

Opleiding

De wethouder had ook gelukwensen aan het adres van de drie Ommenaren Frank Hekman (33), Gerrit Kleinjan (59) en Bastiaan Woertink (27). Zij werden in het zonnetje gezet met hun aanmelding om de opleiding van molenaar te volgen bij de Gilde van Vrijwillige Molenaars. Volgens Frank Hekman vanwege de techniek van de molen en het enthousiasme van de Ommer molenaars. Ook Bastiaan Woertink was onder de indruk van de werking van de molen en de oude technieken die om de hoek komen kijken. Toen Woertink werd gevraagd of molenaar worden niet iets voor hem is, wist hij het. Volgens Gerrit Kleinjan moet het geweldig zijn om met oude monumentale molens te kunnen draaien. Toen zijn schoonzoon zich had aangemeld werd hij ook direct enthousiast om de molenaarsopleiding te volgen. Een cursus die minimaal twee jaar  in beslag neemt, volgens Kleinjan. Als blijk van waardering kregen de drie cursisten uit handen van voorzitter Otten een gratis abonnement aangeboden op de molenvakbladen “Wiek en Rad” van de stichting “De Overijsselse Molen en het tijdschrift “Molens” van de vereniging tot behoud van molens in Nederland “De Hollandse Molen”.

Bron: Harry Woertink

Zie foto’s van de opening.